Numb3rs: FBI team dat misdaden oplost met wiskundige formules

Numb3rs

FBI team dat misdaden oplost met wiskundige formules

Informatie over Numb3rs

Numb3ers is een Amerikaanse misdaadserie uit 2005, geregisseerd door Stephen Gyllenhaal en bedacht door Cheryl Heuton en Nicolas Falacci. De serie is vanaf 2006 in Nederland te zien en wordt uitgezonden door de zender Veronica.

Het verhaal speelt zich af in de criminele wereld van Los Angeles en gaat over de broers Don en Charlie Eppes die samen met het FBI team de misdaden in L.A trachten op te lossen.

Don Eppes, gespeeld door Rob Morrow, werkt als talentvolle FBI agent bij de politie van Los Angeles en zijn broer Charlie Eppes, gespeeld door David Krumholtz, is wiskunde professor aan de fictieve universiteit Cal Sci. Don schakelt in eerste instantie zijn broer in bij het oplossen van misdaden op financieel gebied, maar al snel breidt het zich uit en assisteert hij bij de meest uiteenlopende criminele zaken. Beiden broers benaderen de criminele misdaden vanuit een andere invalshoek. Don handelt volgens het boekje, de wet en Charlie gelooft dat alles kan worden uitgelegd in cijfers. Charlie stelt onder het motto van 'alles draait om cijfers', wiskundige formules op aan de hand van de plaats delict en kan hier mee bepalen waar de dader zich bevindt. In het begin was de FBI nogal sceptisch over zijn reken methoden en hebben ze deze getest op oude al opgeloste zaken. Toen bleek dat hij het 4 van de 5 keer bij het rechte eind had, kreeg de FBI vertrouwen in zijn wiskundige methoden en wist hij zelfs Don met de cijfers te overtuigen.

De andere leden die het FBI team assisteren zijn, Megan Reeves, gespeeld door Diane Farr, Terry Lake, gespeeld door Sabrina Lloyd, David Sinclair, gespeeld door Alimi Ballard en Colby Granger, gespeeld door Dylan Bruno.

Dr. Larry Fleinhardt, gespeeld door Peter MacNicol is een professor wiskunde met gebreken en tevens de begeleider van Charlie op de universiteit. Hij zorgt ervoor dat Charlie zijn studie niet verwaarloosd wanneer hij geïnspireerd raakt door het werk van Don en hij zorgt tevens voor een beetje balans als hij zich weer eens helemaal vast bijt in één van de misdaad zaken van de FBI op dat moment.

Vader Alan Eppes, gespeeld door Judd Hirsch, is enerzijds een tikkeltje bang voor problemen tussen zijn zoons, dit vanwege het feit dat ze beide erg ambitieus zijn, maar anderzijds is hij erg blij en enorm trots op hun samenwerkingsverband.

De serie is erg spannend en het wetenschappelijke- en wiskundige gehalte is zeer hoog. De afleveringen zijn deels educatief bedoeld en zorgen voor verrassende vraagstukken en zeer verrassende oplossingen. Ze spelen in op de diepste wensen van de mens, we willen alles weten en overtuigd worden dat alles kan. Dat de serie een enorm succes is komt mede doordat de makers zeer veel moeite hebben gedaan de wiskundige materie kloppend te maken. De formules die Charlie door de serie heen op het bord schrijft zijn daarom echt realistisch. Ook bijzonder is dat in de serie vaak wordt verwezen naar bekende wiskundigen, zoals de student die Charlie in eerdere afleveringen begeleid, Amita Ramanujan, gespeeld door Navi Rawat. Haar achternaam Ramanujan is die van de wiskundige genie uit India, Srinivasa Ramanujan.