Dexter: Dexter Morgan is zowel forensisch onderzoeker als seriemoordenaar

Dexter

Dexter Morgan is zowel forensisch onderzoeker als seriemoordenaar

Informatie over Dexter

Dexter is een Amerikaanse politieserie uit 2006, bedacht door James Manos jr en is gebaseerd op de boeken van Jeff Lindsay. De serie is in ons land te zien op Nederland 3 en gaat over de forensisch onderzoeksspecialist Dexter Morgan, die werkt op de afdeling moordzaken bij de politie van Miami.

Het is een spannende reeks, aangezien bloedexpert Dexter Morgan twee kanten heeft, hij leidt een dubbel leven. Aan de ene kant is hij de vriendelijke, behulpzame ietwat vreemde collega en vriend en aan de andere kant is hij een keiharde, meedogenloze moordenaar die mensen ombrengt, waarvan hij vindt dat ze geen recht hebben om door te leven. Dit zijn onder andere zware criminelen en moordenaars die door de hiaten van de wet zijn geglipt en nog op vrije voeten rond lopen.

Dexter is op 4- jarige leeftijd als weesje geadopteerd door politie agent Harry Morgan en opgevoed samen met diens dochter. Harry bespeurt de moordlustige neigingen bij Dexter al op jonge leeftijd en leert hem deze in goede banen te leiden, zodat hij deze neigingen op latere leeftijd alleen botviert op criminelen die in zijn ogen de dood verdienen.
Nu Dexter inmiddels ouder is werkt hij als bloedspat analist bij de politie en aangezien hij een fascinerende interesse heeft voor bloed en aan de kleur en de samenstelling van het bloed veel af kan leiden over het misdrijf, is hij binnen de kortste keren één van de grootste bloedexperts van Miami.

De duistere kant van Dexter kent geen liefde, geen verdriet en geen schuldgevoel, berouw of angst. ‘s Nachts gaat hij namelijk zelf op pad om mensen op bloedstollende wijze te vermoorden. Hij voelt het als zijn plicht de goede burgers te beschermen van het kwaad, maar niemand mag dit ooit te weten komen. Het moorden doet hij via een nauwkeurig en vast patroon door zijn slachtoffers aan te spreken op hun daden. Hij neemt ook altijd een bloedmonster, verkregen door een snee in de wang, mee naar huis als aandenken.

Dat de serie Dexter geen gewone politieserie is, is overduidelijk. Het is een unieke serie met een uitermate sterk verhaal en biedt een ingenieuze mix van horror en humor. De grens tussen goed en kwaad wordt bereikt en de vraag komt dan ook naar boven of Dexter slecht is omdat hij mensen vermoordt, of juist goed is omdat hij de slechteriken van de aardbodem laat verdwijnen en hierdoor mensenlevens redt. Huiver en geniet mee van het geheime dubbelleven van de forensisch bloedexpert Dexter Morgan, die je vanaf de eerste minuut overtuigt, laat glimlachen, aangrijpt en je op het puntje van je stoel laat zitten.