Bones: Volg het team van wetenschappers aan het Jeffersonian instituut

Bones

Volg het team van wetenschappers aan het Jeffersonian instituut

Informatie over Bones

De Amerikaanse televisie serie Bones is bedacht en gemaakt door Hart Hanson, mede geproduceerd door Barry Josephson en Stephen Nathan en wordt in Nederland uitgezonden sinds 2006 op de zender RTL4.

De serie en het hoofdpersonage zijn gebaseerd op de boeken van schrijfster Kathy Reichs. Omdat zij van beroep, naast schrijfster, forensisch antropologe is, leest zij altijd de scripts van de afleveringen door en adviseert ze de makers van het programma, de wetenschappelijke onmogelijkheden eruit te halen. Om die reden krijgen de fans van Bones iedere week weer een zeer realistische aflevering te zien.

Bones draait om een aantal wetenschappers die werkzaam zijn in het Jefferson instituut in Washington. In de hoofdrol zien we de eenzame, wereldvreemde en cynische forensisch antropologe Temperance Brennan, gespeeld door Emily Deschanel, die samenwerkt met de eigenwijze, wereldse en sarcastische FBI agent Seeley Booth, gespeeld door David Boreanaz. Met elkaar lossen ze de meest verbijsterende en bizarre misdaden op dankzij de gave van Brennan, ‘het ontcijferen van overblijfselen van het slachtoffer’ en de sterke onderzoekstechnieken van Booth.

Wanneer de standaard methodes niet meer werken, waar anderen het opgeven en de lichamen verbrand of in verre staat van ontbinding zijn, komt Brennan in actie. Aan de hand van slechts enkele botresten, schedels of andere lichamelijke overblijfselen van de slachtoffers, kunnen soms langlopende moordzaken worden opgelost.

Tussen het Jefferson instituut, waar Brennan werkzaam is en de FBI, het werkterrein van Booth, zijn soms wat onenigheden, welke ook effect hebben op de werk relatie tussen Brennan en Booth zelf. In eerste instantie wantrouwt Booth wetenschappers die, zoals hij zelf zegt, ‘de ogen dichtknijpen’ voor fysiek bewijs. Echter kan hij niet ontkennen dat de combinatie van zijn gedreven en stevige onderzoekstechnieken en de wetenschappelijke scherpzinnigheid van Brennan ervoor zorgen, dat zij samen een formidabel en uniek team vormen.
Daar komt bij dat Booth toch enige gevoelens voor Brennan heeft en hier niet aan durft toe te geven. Brennan weet op haar beurt nauwelijks raad met de opwindende spanning die bij regelmaat tussen hen ontstaat. Dit zorgt voor grappige situaties, want beiden bevinden zich in twee volslagen verschillende werelden, waarin bepaalde populaire termen totaal onbekend zijn voor Brennan. Deze worden haar weer uitgelegd door vriendin en collega Angela.
Terwijl Booth greep probeert te krijgen op de ontstane emoties, benadrukt Brennan dat zij hun aandacht en energie voor 100% moeten richten op de belangrijkste taak: het vangen en grijpen van moordenaars, die niemand anders te pakken kan krijgen.